www.tordera.cat
Notes de Premsa

L'espectacle musical està dirigit per Marc Timnón, un dels principals compositors catalans més brillants, actius i premiats de la seva generació. Timón ha estrenat obres al Gran Teatre del Liceu, al Palau de la Música o al Festival Grec. Des de 2015 està instal·lat a  Los Angeles, component per a projectes europeus i americans de películ·les i documentals.

cartell josafatDivendres 19 de gener, coincidint amb la data de l'aniversari de l'escriptor, es clouran els actes de commemoració del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana, fill il·lustre de Tordera.
Per cloure el cicle d'activitats que es va iniciar fa just un any, amb la presentació de l'espectacle audiovisual Més Bertrana, més! la Regidoria de Cultura ha preparat la representació de "Josafat, el musical".
El musical, estrenat a Girona al 2014 i basat en l'obra més reconeguda de l'escriptor, es presenta sota la direcció musical de Marc Timon ila lletra de Josep Pujol.

Nascut el 1980, Marc Timón és considerat un dels compositors catalans més brillants, actius i premiats de la seva generació. Compositor, director d'orquestra i intèrpret de piano i tible, és un músic eclèctic que combina la composició de música per a cinema i televisió, musicals i documentals amb l’obra simfònica, de cambra i coral per a concert, la música moderna i la cobla. Des del 2015, Timón està instal·lat a Los Angeles component per a projectes europeus i americans de pel·lícules i documentals.

Programa de mà musicalEn l’àmbit de la música de concert, la seva obra s’ha interpretat a països com Anglaterra, França, Alemanya, Finlàndia, Cuba, Portugal, Espanya, Bulgària, Ucraïna i Estats Units a festivals com el “Grec”, el “Festival de Peralada” o al “Festival Fuego del Caribe”, entre d’altres. Com a intèrpret i director ha actuat en els escenaris més emblemàtics del nostre país com el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu i l’Auditori de Barcelona. És tible solista de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Compta amb més d’una cinquantena de premis nacionals i internacionals i a banda de la música, abans de llicenciar-se en Composició a l’ESMUC, la seva passió per l’art, la literatura i el cinema el portaren a llicenciar-se en Periodisme per la UAB i sempre ha combinat la composició musical amb la tasca com a escriptor.

Josep Pujol és professor a l’Escola Superior de Música (Esmuc), doctor en musicologia i escriptor. Ha publicat quatre llibres de narracions: Cal·ligrafia, premi Just Manuel Casero; Tres Tríptics,Premi Ciutat d’Olot-Marià Vayreda de narrativa, Fruita del temps i L’estratègia del cucut, Premi  Salvador Espriu de narrativa de Calafell, i una novel·la, Els tatuatges, premi Andròmina a València. És col·laborador habitual a la Revista de Girona, especialitzat en els temes de música. Com a dramaturg, va formar part de la Plataforma de Dramaturgs de les Comarques Gironines, mitjançant la qual va estrenar diverses obres (Granes, Cardina).

Més Bertrana, més!

En l’àmbit del modernisme i noucentisme gironins, va publicar Perfils de Xavier Monsalvatje, sobre un personatge cabdal a la ciutat, escriptor, mecenes i bon amic de Prudenci Bertrana. Darrerament ha participat en el catàleg dedicat a l’escultor noucentista Fidel Aguilar, i a més col·labora en diversos projectes i exposicions de la Fundació Rafael Masó de Girona. En motiu de l’Any Bertrana, ha participat en nombrosos clubs de lectura impulsats pel Servei de Biblioteques per divulgar les obres de l’escriptor torderenc. Aquest coneixement de la cultura gironina de principis del segle XX, així com de l’obra de Bertrana, li va ser especialment útil en la proposta de creació del musical Josafat, impulsat per l’Ajuntament de Girona.

"Josafat, el musical", es podrà veure divendres, a les 20 h al Teatre Clavé. Les entrades es poden adquirir gratuïtament al mateix teatre. Atès que l'aforament és limitat, es recomana recollir i/o reservar les entrades amb antel·lació. 

etiqueta BertranaL'any 2017 es commemorava 150 anys del naixement del pintor i escriptor, fill de Tordera, Prudenci Bertrana. Coneixedor de l'efemèride, l'Ajuntament de Tordera va iniciar a mitjans del 2016 el reconeixement públic d'aquest aniversari per part de la Generalitat de Catalunya. El decret del nomenament del 2017 com a l'Any Bertrana, reconeixia la tasca endegada per l'Ajuntament de Tordera i donava forma a un important programa d'activitats, no només al municipi de Tordera sino també a la resta de poblacions catalanes que van tenir relació amb l'escriptor. L'espectacle de producció pròpia Més Bertrana més!, la realització del documental Bertrana, ànima d'impenitent, la publicació de la biografia de l'autor o els cicles de xerrades i sortides, han permès conèixer de més a prop la figura artística, literària i humana d'un dels autors més importants del modernisme català. 

La propera construcció de l'Arxiu Històric Local, amb un espai dedicat a l'estudi de la trajectòria de Bertrana, posaran el punt i final a una commemoració que ha servit també per posicionar Tordera al mapa literari i cultural català. 

Informació publicada el 8 de gener de 2018