La Regió Sanitària Girona habilita 9 punts de vacunació pediàtrica supramunicipals contra la COVID per als infants de 5 a 11 anys

Última revisió 15-12-2021 12:11
15/12/2021

La Regió Sanitària Girona ha donat el tret de sortida a la vacunació contra la COVID-19 dels infants de 5 a 11 anys, amb l’administració de les primeres dosis amb cita als punts vacunals de la Generalitat de Catalunya a Girona (de 16 a 19h) i a l’Espai Mercat de Calella (de 15 a 19h). En els dies següents s’aniran obrint la resta de punts de vacunació pediàtrica, un total de 9 punts de vacunació per a nens/es de 5 a 11 anys distribuïts arreu del territori i d’abast supramunicipal.

La majoria d’aquests espais ja estan operatius en el marc de l’estratègia de vacunació a majors de 12 anys i en els propers dies incorporaran també una línia pediàtrica. Es tracta dels punts vacunals del Molí de l’Anguila de Figueres, el Casal Marià d’Olot, la Sala Eudald Graells de Ripoll i el local Mas Enlaire de Blanes, a banda dels de Girona i Calella. A aquests sis punts, s’hi afegeixen 3 nous espais que funcionaran de la mateixa manera: el Pavelló Saioners de Santa Coloma de Farners, l’Espai Cultural La Bòbila de Palafrugell i l’Hotel Splash de Pineda de Mar, que es convertiran en punts de vacunació poblacional com la resta, de manera que vacunaran la població pediàtrica però també tota la resta.

Tots els punts de vacunació fan la seva pròpia programació, que s’anirà adaptant cada setmana. Les famílies han de demanar hora per vacunar els seus infants a vacunacovidsalut.cat. Majoritàriament, i durant els primers dies, mentre duri el curs escolar, la vacunació es desenvoluparà en torn de tarda. Pel que fa al punt de la Generalitat, a partir del 23 de desembre es passarà a vacunar els infants matí i tarda, exceptuant el 24 i 31 de desembre i 5 de gener, que es farà jornada de matins en tractar-se de vigílies de festius.

L’estratègia es complementarà amb la vacunació de proximitat en diversos centres d’atenció primària per als infants inscrits a l’Àrea Bàsica de Salut corresponent. Així, inicialment a la Regió Sanitària de Girona, alguns CAP també podran vacunar a infants de 5 a 11 anys de la seva àrea bàsica de salut. Tordera serà un d'aquests casos, pels quals s'informarà properament sobre el període en que es podrà demanar cita prèvia. Totes les famílies de Tordera que vulguin vacunar des d'avui els seus nens i nenes ja podran fer-ho als centres de vacunació massius més propers (Blanes, Pineda, Calella). 

El fet que la preparació i les dosis d’aquesta vacuna sigui diferent a l’habitual, posa de relleu la importància de fer circuits completament diferenciats, de manera que en aquests punts de vacunació es podran fer cues diferenciades o es podrà separar la vacunació per horaris.

Vacunació a infants amb cita

La vacunació d’aquest grup d’edat es farà únicament de forma programada amb cita prèvia, via vacunacovidsalut.cat, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones de les que es tingui el telèfon mòbil de contacte. A la Regió Sanitària Girona hi ha prop de 65.000 infants entre 5 i 11 anys cridats a vacunar.

Les criatures han d’anar acompanyades dels seus progenitors o un tutor/a legal. En cas que es vacunin sense estar acompanyats dels seus mares i pares –per exemple, per àvies i avis– ho podran fer si presenten un document de consentiment informat, seguint la fórmula utilitzada amb la vacunació engegada a l’agost amb els adolescents d’entre 12 i 15 anys.

La vacuna que s’administrarà als infants és la mateixa que la injectada en adults, però la dosis per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administra als adolescents i adults (30 micrograms). La dosi és la mateixa per un nen o nena de 5 anys que per un o una de 11 anys i caldrà administrar dues dosis separades per 8 setmanes.