Els alcaldes de la zona reclamen l'execució del projecte de tractament terciari de l'EDAR Pineda de Mar-Tordera i la posterior injecció de l'aigua a l'aqüífer de la Tordera.

Última revisió 21-03-2025 14:29
21/03/2025

Clam unànime dels alcaldes de l'Alt Maresme i La Selva per reclamar solucions a la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.

L'alcaldessa de Tordera, Elisabet Megias, acompanyada dels alcaldes de l'Alt Maresme i Selva Marítima, s'han reunit en data de divendres 21 de març de 2025 a l'ETAP de l'Alt Maresme, situat a Palafolls.

Les alcaldies han signat una carta conjunta que han fet arribar a la Hble. consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sra. Sílvia Paneque.

Un motiu unànime

La carta enviada avui al Govern de Catalunya demana que es continuï apostant decididament per la regeneració i proveeixi les partides pressupostàries necessàries per tal de mirar endavant l’execució del projecte de tractament terciari de l’EDAR Pineda de Mar-Tordera i la posterior injecció de l’aigua a l’aqüífer de la Tordera.

Què fa singular a La Tordera i la seva zona?

L’aqüífer de la Tordera ha tingut sempre un paper rellevant en l’àmbit de l’Alt Maresme i la Selva Marítima, tant pel que fa a la qualitat de vida com en el desenvolupament econòmic de la zona. En aquest territori s’hi comptabilitza una població empadronada i directament dependent de gairebé 240.000 habitants, amb una població fluctuant que s’incrementa en més de 100.000 persones durant els mesos d’estiu.

Aquesta realitat conviu amb un seguit de sectors econòmics estratègics, usuaris també d’aquest recurs, com les activitats del sector primari (agricultura tecnificada d’horta i ramaderia), la indústria química, farmacèutica i logística capdavantera a escala mundial o d’altres sectors també importants com la construcció, el tèxtil o d’altres.

A tot plegat, cal afegir un sector de serveis i turisme de primer nivell, associat a les qualitats de la Costa Brava sud i la costa del Maresme, que acaben convertint aquest territori en un generador d’activitat econòmica de milers de milions d’euros.

El resultat futur

El resultat final ha de complir amb totes les directives europees de l’aigua, aplicant una solució integral adaptada al canvi climàtic. L’eficiència també ha de permetre garantir el subministrament de l’àrea metropolitana amb l’aigua de la dessaladora, tot apostant per la regeneració de les aigües utilitzades i la sostenibilitat circular d’aquest aqüífer estratègic, tant per aquests municipis com per la resta del país.

Els municipis signants

Els alcaldes i les alcaldesses d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Blanes, Calella, Canet de Mar, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera.