El maltractament a les persones grans és un greu problema global, de gran preocupació social i molt difícil de visualitzar. Afecta a totes les classes socials i a tots els nivells culturals i en la majoria de casos es produeix en l’espai íntim i personal. Atès que és la violència menys abordada en els plans d’acció, hi ha molta feina a fer i és vital la implicació d'administracions i ciutadania per abordar amb eficiència aquesta problemàtica.
Els maltractaments a les persones grans són una qüestió de drets humans, així com un important problema social i de salut emergent que requereix una aproximació multidisciplinària i el compromís de les institucions, de les entitats socials i de tota la societat. És per això que, des de l’any 2012, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa” impulsen un treball conjunt per sensibilitzar, prevenir i actuar contra els maltractaments a les persones grans amb la col·laboració, coordinació i participació activa de la Diputació de Barcelona, del Consell Comarcal del Maresme i de les entitats del territori. En una època de grans canvis, el treball en xarxa de les institucions ha de ser el referent i el motor de canvi de la societat en el desenvolupament de solucions duradores que cobreixin les necessitats bàsiques de les persones i generin igualtat d’oportunitats.
Avui, 15 de juny, se celebra el dia mundial de la presa de consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans i per donar-ne visibilitat des d'aquest espai us compartim la Guia Territorial del Maresme per a l'actuació contra els maltractaments a les persones grans, editada pel Consell Comarcal del Maresme, així com el Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya.