El principal objectiu d'aquestes modificacions es basen a reajustar econòmicament els preus de les taxes i els impostos municipals que no s'actualitzaven des del 2019.
">El principal objectiu d'aquestes modificacions es basen a reajustar econòmicament els preus de les taxes i els impostos municipals que no s'actualitzaven des del 2019.
La regidoria d'Hisenda encapçalada per la regidora Jenifer Jansa, van presentar ahir dijous, durant el ple del mes d'octubre, els preus renovats i actualitzats de les taxes que han de servir per aconseguir que, a partir del 2024, els torderencs/ques paguin el suficient cost real de cada servei com l'IBI, l'aigua, ICIO (impost sobre construccions instal·lacions i obres) o l'impost de circulació entre d'altres.
Seguint les dades que marca l'Índex de preus de consum (IPC) es va aprovar l'augment d'un 2,6% de l'IBI de manera lineal i poc menys d'uns 2€/2,5€ pel que fa al rebut de l'aigua. No s'apujarà el cost de la taxa de la recollida d'escombraries tenint en compte que s'està treballant amb la redacció del nou contracte del servei de recollida de residus.
L'aprovació de les ordenances fiscals permetrà seguir treballant en matèria de lluita contra l'okupació il·legal incívica. És per això que s'apuja un 150% el recàrrec en l'impost de l'IBI per pisos buits en el municipi que són de propietat de grans tenidors. D'aquesta forma s'incentiva als grans fons a poder llogar o vendre legalment els habitatges.
Així mateix, s'ha creat una nova tarifació de preus per la piscina municipal. A més, s'actualitza el preu de la residència Can Comte, igualant el seu cost a les tarifes públiques que marquen la Generalitat. També s'actualitzen els preus del Casal d'estiu, CFA (Centre Formació artística del Teatre Clavé), l'Escola d'Adults i la llar d'Infants el Niu amb un lleu increment del 8,8%, si bé el preu estava congelat des del 2014.
Es mantindran les actuals bonificacions per a les famílies vulnerables que tinguin dificultats per pagar qüestions bàsiques com l'aigua, les escombraries o l'IBI així com aquelles que serveixin per bonificar les accions que afavoreixin la lluita contra el canvi climàtic com ara la instal·lació de panells fotovoltaics, que continuaran rebent un descompte del 50% a l'IBI durant tres anys.
En aquest sentit, també s'ha creat una nova regulació dels preus per les barres de bar de la festa major, Cap d'Any o celebració de concerts o altres esdeveniments.
Pel que fa als guals permanents d'ús privat, també s'ha creat una nova redistribució dels preus que es dividiran segons l'ocupació a la via pública siguin indústries, comunitats de veïns, edificis unifamiliars i superfícies comercials tenint en compte els espais de metres lineals que s'ocupin. D'aquesta forma s'adequa correctament la taxa segons el seu ús real.
Amb la greu crisi econòmica de 2008, els efectes de la qual es van arrossegar fins a finals de 2017, i després la crisi sobrevinguda per la COVID el 2019, des de l'Ajuntament de Tordera es va treballar amb la línia d'intentar minimitzar a les famílies l'impacte negatiu de la crisi.
L'increment de la inflació i la pujada de preus de subministraments com són l'electricitat i el gas, aquest passat any 2022, han provocat un desequilibri important en el pressupost de l'Ajuntament, que obliga, de cara l'any 2024, a buscar aquest equilibri pressupostari, fent una pujada el més assumible possible dels impostos locals.