L'Agrupació de bombers voluntaris de Tordera, juntament amb la Fundació Pau Costa, organitzen els propers dies un seguit d'activitats en motiu dels 10 anys dels incendis d'Horta de Sant Joan, recordant els cinc bombers de la Generalitat que van perdre la vida en aquesta tragèdia i a l'únic supervivent, Josep Pallàs. Les jornades, que comptaran amb una exposició i diferents ponències i taules rodones s'adrecen especialment a professionals del sector i estan obertes a la ciutadania en general amb l'objectiu de donar major visibilitat a les tècniques i recursos dels quals disposem com a ciutadans en la lluita contra els incendis.
Les jornades s'obriran dissabte 15 de febrer, a les 11h, quan tindrà lloc la inauguració de l'exposició "Memòries incandescents", un recull d'imatges dels incendis d'Horta. La inauguració, que serà a càrrec de l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, comptarà amb l'assistència del director de la Fundació Pau Costa, Oriol Vilalta i el membre del patronat, Jaume Costa. L'exposició es podrà visitar fins al 27 de febrer a la Biblioteca de Tordera. La inauguració de dissabte es completarà amb la xerrada sobre la participació ciutadana i la posada en valor del paisatge com a eina de control d'incendis forestals, a càrrec de Marc Castellnou, cap del GRAF de Bombers de la Generalitat i president de la Fundació Pau Costa.
Dimarts, 18, durant el matí, els bombers han organitzat una activitat específica amb els alumnes de l’institut Lluís Companys. Es tracta de la visualització del documental d'Horta "El gran silenci". En acabar el documental els alumnes participaran en un torn de debat en el que hi participaran Pepe Pallàs, supervivent de l'accident d'Horta de Sant Joan i Jaume Costa, membre del patronat de la Fundació coorganitzadora i pare d'en Pau Costa, el jove bomber que va morir a l'accident.
En aquest mateix marc, dijous, 20 de febrer, de 18 h a 20.30 h, tindran lloc diverses xerrades tècniques sobre els incendis d'interfase urbano-forestal. Durant la tarda es presentarà el treball de protecció contra incendis forestals realitzat per l'Ajuntament de Tordera els últims 15 anys, que ha esdevingut un referent com a cas d'èxit al territori. La xerrada serà a càrrec de Belen Valle, ambientòloga municipal, i de Carles Aulet, exregidor de l'Ajuntament i impulsor de les franges contra incendis al municipi. També durant la tarda de dijous es tractarà la implantació de les franges de protecció que fan als municipis de Girona a càrrec d'Enric Cano, de Bombers de la Generalitat. Les xerrades tècniques de dijous es clouran amb la ponència sobre la viabilitat de les franges contra incendis a càrrec d'en Sergi Fontseca, Agent Major d'Incendis del Cos d'Agents Rurals.
Divendres 21 de febrer, de 18 h a 20.30 h tindrà lloc la jornada de gestió silvícola per a la prevenció d'incendis forestals, ponència a càrrec de Martí Rossell, de l'Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i d'Etel Arilla, tècnica del GRAF de Bombers de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els responsables del Parc Natural del Montnegre-Corredor.
Per tancar la setmana de la prevenció d'incendis, dissabte 22 de febrer, de 10h a 13 h, tindran lloc les ponències sobre els ramats de foc i d´ecologia del foc. Durant el matí de dissabte es vol posar de manifest la importància de la conscienciació sobre el consum responsable adreçada als ciutadans: "Què puc fer jo per prevenir incendis forestals", a càrrec de la Emma Soy, gestora del projecte Ramats de Foc.
En aquest sentit es tractarà també l'explotació i la gestió dels ramats al Parc del Montnegre, a càrrec d'en Martí (pastor de Can Claric). La jornada de dissabte finalitzarà amb una degustació de productes amb la etiqueta Ramats de Foc.
Les jornades tècniques de prevenció i gestió d'incendis forestals estan organitzades pels Bombers Voluntaris de Tordera, i compten amb el suport de la Fundació Pau Costa, els Bombers de la Generalitat, la Biblioteca i l'Ajuntament de Tordera.