Conscients de què l'origen de l'incivisme i la insolidaritat es troba generalment en mancances socioeducatives de les persones, les línies d´actuació prioritàries a desenvolupar en un pla de millora de la convivència cívica han de ser les orientades cap a la prevenció, la formació i la reeducació. Com a complement d'aquest treball proactiu, però, era necessària també la definició formal d'un marc normatiu i sancionador que permetés concretar i corregir de manera específica aquells comportaments que pertorben la convivència ciutadana.
L'ordenança municipal de convivència i civisme de Tordera neix com a resposta a una necessitat, demanda i voluntat explícita de la ciutadania, que vol dotar-se de millors instruments per garantir el dret a conviure dins els principis del respecte, la tolerància, la seguretat, la salubritat i la sostenibilitat ambiental.
Amb aquesta visió, l'ordenança regula els aspectes bàsics de la convivència cívica en espais públics, en espais privats d'ús comunitari i en tot allò que pugui afectar al lliure gaudi dels espais, activitats o drets propis de les persones. Aquesta ordenança té com a objectiu principal garantir el dret a utilitzar i gaudir dels espais destinats a l'ús i serveis públics en òptimes condicions per a la convivència ciutadana, i protegir el dret a la seguretat, la tranquil·litat, la tolerància, el respecte i la qualitat de vida en els diferents entorns de relació social on es desenvolupa la vida diària.
L'ordenança, així, es presenta amb un triple valor. En primer lloc, com a norma on s'acoten aquelles conductes que, socialment, es consideren un perjudici per a la convivència cívica. En segon lloc, i per sobre de tot, l´ordenança és el marc definidor d´una sèrie de valors (tolerància, solidaritat, respecte) que s'han de promoure a través d'activitats educatives, preventives i de foment de la convivència cívica. I, per últim, l'ordenança haurà de ser també un instrument disciplinari per corregir aquells comportaments extrems que atempten contra la qualitat de vida de la resta de la ciutadania i que no s'han pogut prevenir o evitar per altres vies.
L'ordenança està adreçada a la ciutadania en general, siguin veïns, transeünts, visitants, persones i/o usuàries de béns i espais privats i treballadors al municipi, pel fet de fer ús de la via, espais, béns i serveis públics i a l'interès general local.
La normativa recull les bases establertes als principis de conviència cívica: rebuig a la violència, dignitat de les persones, contaminació acústica, medi ambient, neteja, salubritat, recollida selectiva, funcionament de locals, establiments i activitats. L'ordenança també recull la normativa al respecte del consum d'estupefanets i begudes alcohòliques a la via púlbica, activitats als espais públics, respecte a l'autoritat i als béns comuns, bon ús dels espais i equipaments públics, normativa sobre fogueres i pirotècnia i els principis de convivència veïnal (qualitat de vida, activitats en habitatges i comunitats de veïns).
L'Ajuntament fomentarà a través d'accions de comunicació, conscienciació, educació, i d'altres, les conductes cíviques, tolerants, respectuoses i pacífiques dels ciutadans envers la resta de ciutadans i els espais, béns i serveis d´ús comú per a tots els ciutadans. L'ordenança recull també que els ciutadans, per la seva banda, hauran de comunicar a les autoritats qualsevol situació que requereixi de la intervenció de la força pública per tal de prevenir, evitar o aturar la comissió d´una conducta incívica, independentment de que hagi estat o no víctima de la mateixa, adreçant se a agents de la Policia Local o comunicant-lo a l'Ajuntament. Només serà possible la incoació d'expedient sancionador a través d'una denúncia voluntària si va acompanyada d'algun altre mitjà de prova.
Finalment, l'ordenança recull també el règim sancionador, que tipificarà les infraccions en lleus, greus i molt greus.
L'ordenança de civisme estarà en exposició pública durant el període d'un mes a comptar des de la seva publicació al DOGC perquè tothom qui hi ho vulgui pugui formular al·legacions. En cas de presentar-se al·legacions serà el Ple de la corporació qui les haurà de resoldre. Una vegada resoltes es farà la publicació definitiva i l'ordenança esdevindrà definitiva.