L’alcaldessa, Elisabet Megias, va participar d’una trobada on va demanar prioritzar l’aprofitament d’aigua regenerada de Sant Pere de Riu per omplir l’aqüífer de la Tordera i garantir el subministrament d'aigua.
Aquest divendres s’ha celebrat una trobada de les alcaldies de l’Alt Maresme (Arenys de Mar, Calella, Canet, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar i Santa Susanna) amb l’objectiu de debatre i valorar les actuals circumstàncies relacionades amb l’extraordinari episodi de sequera que afecta a tot el país.
La preocupació davant de les afectacions actuals, immersos en la fase d’Emergència I, així com els escenaris vinculats a les següents fases, han estat la principal preocupació dels alcaldes i alcaldesses. La recent reunió mantinguda amb el Director de l’Agència Catalana de l’Aigua, en el marc de la seva visita al Consell Comarcal del Maresme, ha posat sobre la taula la necessitat de coordinar les accions presents i futures al voltant de dos eixos; la gestió de les restriccions potencials amb l’aplicació de l’ordenança de sequera, que s’està aprovant a tots els consistoris, i les actuacions urgents per poder evitar la salinització de l’aqüífer de la Tordera.
Respecte a les restriccions a nivell de consum d'aigua potable, s’ha valorat la necessitat de poder aclarir el paper de les piscines municipals a nivell de potencials illes climàtiques durant aquest proper estiu, alhora que també s’ha consensuat la dificultat de com actuar a les centenars i centenars de piscines privades, repartides per el territori de tots aquests municipis.
Un neguit que també ha estat molt present a la reunió és l’afectació econòmica i social de les restriccions de consum d’aigua. Sectors com el turisme, la industria o la pagesia, tant presents i amb un pes molt rellevant a l’economia comarcal i nacional, depenen molt estretament de poder accedir a aquest recurs. Aquesta circumstància, conjuntament amb l’especificitat que representa la dependència de l’aqüífer de la Tordera (actualment origen del 60% de tota l’aigua de boca consumida a l’alt Maresme, a la que caldria afegir el 40% restant provinent de la Dessaladora de la Tordera), converteix en estratègiques les accions per poder garantir la viabilitat de les captacions de la Tordera.
En aquest sentit, el pla estratègic d’urgència per aprofitar l’aigua depurada (de 5 a 6 Hm3) de la Depuradora de l’Alt Maresme (a peu d’autopista C-32 en el contacte entre els municipis de Tordera i Pineda de Mar) per injectar a l’aqüífer de la Tordera és absolutament prioritari. L’ACA, que ja disposava d’un projecte compromès de recuperació d’aigües regenerades quan es va construir la depuradora, ja ha donat el vistiplau a aquesta proposta i està signant, amb el Consell Comarcal, el conveni per redactar el projecte executiu d'aquesta proposta. Donades les circumstàncies, es valora poder realitzar, en paral·lel, les actuacions que permetin el reforç de tractament de l'aigua de la depuradora, la construcció de la canalització i la injecció a l’aqüífer. Aquesta operació ha de reforçar la injecció actual de la depuradora municipal de Tordera que ja aboca aproximadament 1 Hm3 d’aigua regenerada a l’aqüífer.